Comunicare științifică 25 noiembrie 2024 – cercet. dr. Marian Coman

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române vă invită luni, 25 noiembrie 2024, orele 12.30, la conferința plenară Pretendența la tronul Țării Românești (1418-1632), susținută de dr. Marian Coman.

Succesiunea la tronul Țării Românești medievale a fost, aproape întotdeauna, rezultatul unei confruntări militare sângeroase. De la moartea lui Mircea cel Bătrân (1418) până la urcarea pe tron a lui Matei Basarab (1632) au avut loc mai bine de 70 de lupte pentru tron. Instabilitatea cronică a puterii domnești a fost adeseori explicată de istorici drept o consecință a absenței reglementării juridice a succesiunii. Istoriografia a trasat, totodată, o linie clară de demarcație între domni, înțeleși drept monarhi legitimi și pretendenți, văzuți mai degrabă ca aventurieri.

Comunicarea noastră propune o nouă abordare, mutând accentul de pe distincția domn/pretendent asupra fenomenului pretendenței. Toți cei care au revendicat, cu sau fără succes, tronul Țării Românești au trebuit să-și justifice, în fața unor audiențe diverse, acțiunea. Cum au făcut-o și, mai ales, de ce unii au avut succes, în timp ce alții au eșuat?

Cercet. dr. Marian Coman

 

Translate »