Comunicare științifică 23 oct. 2024 – cercet. dr. Camelia Zavarache

Institutul de Istorie N. Iorga/Programul IV România și Europa în secolul XX vă invită miercuri, 23 octombrie 2024, de la ora 11.00, la comunicarea susținută de doamna Camelia ZAVARACHE,
intitulată Coloniile școlare în România interbelică: prevenție și asistență medicală

 

 

Coloniile școlare au reprezentat forme ale politicilor de sănătate publică care i-au vizat pe copii și tineri în România primei jumătăți a secolului XX. Inițiate înainte de primul război mondial, ele au cunoscut o extindere fără precedent în perioada interbelică. Patronate de Ministerul Instrucțiunii Publice, prin Casa Școalelor și prin Direcțiunea Învățământului Secundar, astfel de instituții au avut rolul de a fortifica trupul elevilor din școlile secundare, pe fondul unei stări de „debilitate” constatată de medici, cauzată fie de mediul social pauper din care proveneau, fie ca urmare a perioadelor de convalescență prin care trecuseră.

Alături de Minister, Eforia Spitalelor Civile din București a organizat anual colonii școlare pentru copiii care sufereau de tuberculoză, în sanatoriul de la Techirghiol. Lupta împotriva tuberculozei a fost o direcție prioritară a politicii de sănătate publică postbelică, promovată în Europa de International Health Board, al Fundației Rockefeller, instituție cu care Ministerul Sănătății din România s-a aflat în contact. Astfel, efortul autorităților de a gestiona criza sanitară din anii 1920 a condus la trasarea politicilor de prevenție, medicina școlară și coloniile reprezentând expresia intervenționismului medical în mediul școlar.

 

Cercet. dr. Camelia Zavarache

Translate »