Comunicare științifică 30 septembrie 2024 – cercet. dr. Claudia-Florentina Dobre

 

Zile și nopți în Bărăgan: cotidianul deportării

Luni, 30 septembrie a.c., de la 11.00, doamna Claudia-Florentina DOBRE va susține în cadrul Programului IV România și Europa în secolul XX comunicarea intitulată Zile și nopți în Bărăgan: cotidianul deportării.

 

 

Dislocarea din 18-19 iunie 1951 a circa 44 000 de persoane din zona Banatului și Olteniei de Vest   în regiunea Bărăganului a avut un rol profilactic, punitiv dar și practic. Autoritățile comuniste au vrut să preîntâmpine revoltele țăranilor care se opuneau colectivizării, să îi pedepsească pe cei care îi susțineau pe luptătorii din munți și să susțină cu forță de muncă calificată dar prost plătită dezvoltarea agricolă a Bărăganului unde fuseseră create numeroase Gospodării Agricole de Stat (GAS) și Gospodării Agricole Colective (GAC). Discordia dintre Stalin și Tito și poziția pro-stalinistă a autorităților de la București au reprezentat un alt motiv al deportării celor considerați „dușmani ai poporului”. Odată ajunși în Bărăgan, au fost nevoiți să își construiască de la zero case, școli, dispensare etc. și să muncească zi de zi pentru a supraviețui. În câteva luni, noi 18 sate au apărut din ciulinii Bărăganului.

            Viața de zi cu zi în aceste sate s-a dovedit dificilă, uneori periculoasă, lipsită de cele necesare traiului (cel puțin la început când până și apa era greu de procurat). Cu toate acestea, cu dragoste de viață și de semeni, prin solidaritate și muncă îndârjită, deportații au reușit să depășească toate obstacolele și să supraviețuiască. Și, uneori, chiar să se bucure de viață. Timp de 5 ani, au privit Bărăganul ca pe propria lor casă. Cum au trăit în această casă și care au fost principalele repere ale cotidianului lor va constitui subiectul comunicării.

Cercet. dr. Claudia-Florentina Dobre

 

Translate »