Norme de redactare
Stimați autori,
Revista Istorică a decis să adopte Sistemul Chicago de citare ca standard pentru toate articolele sale, începând cu 2024. Acest sistem, recunoscut pentru flexibilitatea și precizia sa, oferă o structură clară pentru referințele bibliografice și notele de subsol. Prin urmare, autorii sunt încurajați să urmeze ghidurile Sistemului Chicago, pentru a ne adapta la sistemul revistelor bine cotate pe plan internațional. Pentru o documentare directă și aprofundată a Sistemului Chicago, a se vedea sursa:
https://www.chicagomanualofstyle.org/home.html
Indicații generale
- Articolele se trimit Redacției în formă finală, în format .doc, .docx sau .rtf. Nu sunt acceptate texte .pdf.
- Articolele ce nu respectă normele de redactare nu vor fi luate în considerare decât după aplicarea acestora de către autori.
- Alte formatări revin Colegiului de Redacție.
- Rezumatul și cuvintele-cheie reprezintă responsabilitatea autorilor. Articolele fără rezumat într-o limbă străină (de preferință, în engleză) și cuvinte cheie nu vor fi luate în considerare.
- Notele vor fi doar de subsol, numerotate continuu de la 1.
- Imaginile vor fi în format .jpeg, jpg, png. Taxele de copyright revin strict autorilor articolului.
- Articolele nu vor fi însoțite de bibliografie.
Indicații detaliate
Titlu: Times New Roman, 12 p, 1,5 spațiere, centrat.
Nume autor/autori: Nume, Prenume (Afiliere Instituțională), adresa de contact.
Număr ORCID – Ex. 0123456789
Menționarea finanțării: Denumire Grant/Proiect (în funcție de cerințele specifice!).
Rezumat: În limba engleză, 200-400 cuvinte.
Cuvinte cheie: Adăugați maxim cinci cuvinte cheie (separate cu virgulă).
Textul articolului: Times New Roman, 12 p., 1,5 spațiere, aliniat la ambele margini.
Paragrafe: Primul rând al fiecărui paragraf va fi deplasat în interior, 1cm; nu vor fi spații suplimentare între paragrafe.
Note de subsol: Times New Roman, 10 p., 1,5 spațiere, aliniat la ambele margini. Notele se încheie cu punct (.)! La reintroducerea unui autor sau a unor surse citate anterior, în mod succesiv, se vor utiliza termenii Idem și Ibidem pentru a evita repetiția (a se consulta secțiunea “Exemple”, de mai jos).
Subtitluri: Times New Roman, 12 p., 1,5 spațiere, centrat.
Abrevieri: La prima utilizare în text, termenii abreviați trebuie prezentați complet (ex: Biblioteca Academiei Române), urmați de abrevierea între paranteze, fără puncte (ex: BAR). Ulterior, se va folosi exclusiv abrevierea.
Punctuația: Semnele de punctuație trebuie plasate înainte de numărul notei de subsol. (ex: Așa cum a observat Smith, comportamentul este influențat de mediul social.¹).
Anexe documentare: Times New Roman, 12 p., 1,5 spațiere, aliniat la ambele margini.
Imagini: Doar cu indicarea sursei, numerotate de la 1. Taxele de copyright, dacă sunt necesare, revin autorului/autorilor.
Tabele: Se inserează separat, cu mențiunea poziționării în text, numerotate de la 1 și cu titlul ales de autor/autori.
Exemple
- Fonduri de arhivă
- Archivio di Stato di Venezia (ASVe), Quarantia Criminal, b. 88-89. sau
- Arhivele Naționale Istorice Centrale (ANIC), Fond Sever Zotta, dosar 106, f. 9.
- Cărţi de autor:
- Viorel Achim, Politica sud-estică a regatului ungar sub ultimii arpadieni (București: Editura Enciclopedică, 2008), 90-91.
- La următoarele citări se indică doar numele autorului, 1-2 cuvinte din titlu și pagina, după cum urmează: Achim, Politica sud-estică, 103.
- Dacă citarea este succesivă, se va utiliza Ibidem, 103.
- Dacă însă se citează succesiv același autor, dar o altă lucrare, se va cita în felul următor: Idem, Urmat de titlul cărții, (Orașul: Editura), pagina.
- Volume de documente:
- Documenta Romaniae Historica A. Moldova, IV (1505-1526), ed. Ioan Caproșu (București: Editura Academiei Române, 2019), 114-117.
- Pentru volumele de documente care au fost publicate de un autor și editate de o altă persoană, citarea se va face după cum urmează: Cronicile slavo-române din sec. XV-XVI, publicate de Ion Bogdan, ed. P. P. Panaitescu, (București: Editura Academiei Române, 1959), 77-83.
- Volume colective:
- Ivan Biliarsky, “Notes sur le Mss. sl. 219 de la Bibliothèque de l’Académie roumaine et sur quelques textes s’y trouvant,” în Istoria: utopie, amintire și proiect de viitor. Studii oferite profesorului Andrei Pippidi la împlinirea a 65 de ani, ed. Radu G. Păun (Iași: Univ. „Al. I. Cuza”, 2013), 283-303.
- Citații ulterioare: Biliarsky, “Notes sur le Mss. sl. 219,” 284.
- Studii în reviste
- Nagy Pienaru, “Moldova și Hanatul din Crimeea. 1484-1492,” în Studii și Materiale de Istorie Medie, XXII (2004), 225-241.
- La următoarele citări se va indica doar numele autorului, 1-2 cuvinte din titlu și pagina, după cum urmează: Pienaru, “Moldova și Hanatul,” 230.
- Presă
N. Iorga, „Români și bulgari,” în Sămănătorul, 13 iunie 1904
- Surse web
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=37755 (accesat 14 septembrie 2023).
Cu stimă și apreciere,
Redacția Revistei Istorice