Norme de redactare

 

 


Stimați autori,
Revista Istorică
 a decis să adopte Sistemul Chicago de citare ca standard pentru toate articolele sale, începând cu 2024. Acest sistem, recunoscut pentru flexibilitatea și precizia sa, oferă o structură clară pentru referințele bibliografice și notele de subsol. Prin urmare, autorii sunt încurajați să urmeze ghidurile Sistemului Chicago, pentru a ne adapta la sistemul revistelor bine cotate pe plan internațional. Pentru o documentare directă și aprofundată a Sistemului Chicago, a se vedea sursa:

https://www.chicagomanualofstyle.org/home.html

 

 

 

Indicații generale

 

  1. Articolele se trimit Redacției în formă finală, în format .doc,  .docx sau .rtf. Nu sunt acceptate texte .pdf.
  2. Articolele ce nu respectă normele de redactare nu vor fi luate în considerare decât după aplicarea acestora de către autori.
  3. Alte formatări revin Colegiului de Redacție.
  4. Rezumatul și cuvintele-cheie reprezintă responsabilitatea autorilor. Articolele fără rezumat într-o limbă străină (de preferință, în engleză) și cuvinte cheie nu vor fi luate în considerare.
  5. Notele vor fi doar de subsol, numerotate continuu de la 1.
  6. Imaginile vor fi în format .jpeg, jpg, png. Taxele de copyright revin strict autorilor articolului.
  7. Articolele nu vor fi însoțite de bibliografie.

 

 

 

Indicații detaliate

 

Titlu: Times New Roman, 12 p, 1,5 spațiere, centrat.

Nume autor/autori: Nume, Prenume (Afiliere Instituțională), adresa de contact.

Număr ORCID – Ex. 0123456789

Menționarea finanțării: Denumire Grant/Proiect (în funcție de cerințele specifice!).

Rezumat: În limba engleză, 200-400 cuvinte.

Cuvinte cheie: Adăugați maxim cinci cuvinte cheie (separate cu virgulă).

Textul articolului: Times New Roman, 12 p., 1,5 spațiere, aliniat la ambele margini.

Paragrafe: Primul rând al fiecărui paragraf va fi deplasat în interior, 1cm; nu vor fi spații suplimentare între paragrafe.

Note de subsol: Times New Roman, 10 p., 1,5 spațiere, aliniat la ambele margini. Notele se încheie cu punct (.)! La reintroducerea unui autor sau a unor surse citate anterior, în mod succesiv, se vor utiliza termenii Idem și Ibidem pentru a evita repetiția (a se consulta secțiunea “Exemple”, de mai jos).

Subtitluri: Times New Roman, 12 p., 1,5 spațiere, centrat.

Abrevieri: La prima utilizare în text, termenii abreviați trebuie prezentați complet (ex: Biblioteca Academiei Române), urmați de abrevierea între paranteze, fără puncte (ex: BAR). Ulterior, se va folosi exclusiv abrevierea.

Punctuația: Semnele de punctuație trebuie plasate înainte de numărul notei de subsol. (ex: Așa cum a observat Smith, comportamentul este influențat de mediul social.¹).

Anexe documentare: Times New Roman, 12 p., 1,5 spațiere, aliniat la ambele margini.

Imagini: Doar cu indicarea sursei, numerotate de la 1. Taxele de copyright, dacă sunt necesare, revin autorului/autorilor.

Tabele: Se inserează separat, cu mențiunea poziționării în text, numerotate de la 1 și cu titlul ales de autor/autori.

 

 

Exemple

 

  1. Fonduri de arhivă
  • Archivio di Stato di Venezia (ASVe), Quarantia Criminal, b. 88-89. sau
  • Arhivele Naționale Istorice Centrale (ANIC), Fond Sever Zotta, dosar 106, f. 9.

 

  1. Cărţi de autor:
  • Viorel Achim, Politica sud-estică a regatului ungar sub ultimii arpadieni (București: Editura Enciclopedică, 2008), 90-91.
  • La următoarele citări se indică doar numele autorului, 1-2 cuvinte din titlu și pagina, după cum urmează: Achim, Politica sud-estică, 103.
  • Dacă citarea este succesivă, se va utiliza Ibidem, 103.
  • Dacă însă se citează succesiv același autor, dar o altă lucrare, se va cita în felul următor: Idem, Urmat de titlul cărții, (Orașul: Editura), pagina.

 

  1. Volume de documente:
  • Documenta Romaniae Historica A. Moldova, IV (1505-1526), ed. Ioan Caproșu (București: Editura Academiei Române, 2019), 114-117.
  • Pentru volumele de documente care au fost publicate de un autor și editate de o altă persoană, citarea se va face după cum urmează: Cronicile slavo-române din sec. XV-XVI, publicate de Ion Bogdan, ed. P. P. Panaitescu, (București: Editura Academiei Române, 1959), 77-83.

 

  1. Volume colective:
  • Ivan Biliarsky, “Notes sur le Mss. sl. 219 de la Bibliothèque de l’Académie roumaine et sur quelques textes s’y trouvant,” în Istoria: utopie, amintire și proiect de viitor. Studii oferite profesorului Andrei Pippidi la împlinirea a 65 de ani, ed. Radu G. Păun (Iași: Univ. „Al. I. Cuza”, 2013), 283-303.
  • Citații ulterioare: Biliarsky, “Notes sur le Mss. sl. 219,” 284.

 

  1. Studii în reviste
  • Nagy Pienaru, “Moldova și Hanatul din Crimeea. 1484-1492,” în Studii și Materiale de Istorie Medie, XXII (2004), 225-241.
  • La următoarele citări se va indica doar numele autorului, 1-2 cuvinte din titlu și pagina, după cum urmează: Pienaru, “Moldova și Hanatul,” 230.

 

  1. Presă 

N. Iorga, „Români și bulgari,” în Sămănătorul, 13 iunie 1904

 

  1. Surse web

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=37755 (accesat 14 septembrie 2023).

 

 

Cu stimă și apreciere,

Redacția Revistei Istorice

contact@revistaistorica.com

revistaistorica1915@gmail.com

Translate »